IT

Statens vegvesen

Studenter med store muligheter

2024-10-28

Text: Statens vegvesen

Statens vegvesens ønsker årlig studenter velkommen til å skrive oppgaver og ha sommerjobb. Inn kommer ungdommelig energi, ut kommer felles læring og utvikling.

Kasper ble først kjent med Statens vegvesens IT-divisjon da han skrev en bacheloroppgave ved Høyskolen Kristiania. Tematikken handlet om samhandling i prosjekter.

 

– Vi hadde en hypotese om at prosjektprosessen og kommunikasjonen i Statens vegvesen ikke var helt strømlinjeformet, til tross for en rekke systemer som skulle bidra til nettopp det, forteller Kasper, som nå er blitt testutvikler. Gjennom vår analyse kom vi frem til en rekke anbefalinger, blant annet å samle ulike løsninger i en prosjektportal.

 

Å få ideer fra studenter kan av mange kanskje oppfattes som overfladiske innspill på syltynt grunnlag, men sånn er det ikke i Statens vegvesen.

 

– Det er utrolig verdifullt med denne type innspill fra studenter, sier avdelingsdirektør Ørjan. Vi får satt lys på ting på en annen måte, får et puff i baken. De har en energi og entusiasme som er smittende, det er helt herlig. Det er ofte en annen buzz i lokalet når vi har studenter innom.

Kasper Brudal

Testutvikler i Team Sensor

Ørjan Tvedt

Avdelingsdirektør for Utvikling IT

Vegvesenet får også påfyll av ideer fra studenter som har sommerjobb, og i 2024 var 69 studenter innom – mange av dem i IT-divisjonen.

 

– Det som overrasker mange av dem er at de får jobbe med reelle problemer som vi setter ut i produksjon, fortsetter Ørjan.

Har du lyst til å søke sommerjobb hos Statens vegvesen?

Les mer her.

Fra bacheloroppgave til fast jobb 

Energi og nysgjerrighet er noe av det viktigste Ørjan ser etter når han ansetter unge talenter:   

 

– For meg er lærelyst noen av det viktigste, nysgjerrighet og en vilje til å utforske. Vi setter ut på en reise sammen, den nye medarbeideren og vi som arbeidsgiver; sammen skal vi utvikle oss.  Og det er nettopp den reisen Kasper er i gang med. Etter bacheloroppgaven fikk han såpass godt inntrykk av Statens vegvesen at han var snar med å søke da en ledig stilling dukket opp.  

 

– Det jeg setter stor pris på i Statens vegvesen er at det er rom for å lære, sier Kasper, rom for å spørre om hjelp. Alle jeg har møtt er veldig behjelpelige, de bistår med alt av det jeg lurer på. Samtidig gir de meg rom til å bidra med det jeg kan, jeg får lov til å ta litt plass 

Mer om teknologi i Vegvesenet

Jobber med å få deg trygt frem 

Jobben til Kasper og Ørjan handler til syvende og sist om å utvikle digitale løsninger for å få deg trygt frem.  

 

– Det er utrolig givende å jobbe med noe som har konkret nytte for samfunnet, løsninger som brukes av svært mange mennesker, forteller Kasper.  

 

Han jobber for tiden med et prosjekt der sensorer plukker opp ulike typer værdata.  

 

– Med all den informasjon vi samler kan vi lage prognoser for hvordan trafikkforholdene vil utvikle seg de kommende timene, fortsetter Kasper. Kommer det mye nedbør, vil prognosen for føreforholdene være glatt vegbane. Bilister kan dermed sjekke kjøreforholdene før de legger ut på tur og ta forholdsregler for å unngå trafikkfarlige situasjoner.  

En virksomhet i vekst 

Statens vegvesens IT-divisjon vokser og tiltrekker seg stadig flinke folk med ulik kompetanse. Det er viktig for en virksomhet som er i utvikling.  

 

– Bare det siste året har vi rekruttert 100 personer, sier Ørjan, mange av dem unge. Det er stadig flere som får øynene opp for at vi jobber med veldig mye mer enn asfalt. De har lyst til å være med på å utvikle løsninger som er til nytte for deg, meg og nabojenta nedi gata.  

 

De som begynner, kommer til en virksomhet med en rekke mulige veivalg.  

 

– På den lille tiden jeg har hatt til å bli kjent med Vegvesenet har jeg oppdaget så utrolig mange ulike miljøer, forteller Kasper. Det jobbes med KI, digital sikkerhet, design og analyse – listen er enormt lang. Å kunne utforske ulike teknologier og fagområder for å finne ut av hva man liker best er utrolig fint tidlig i en karriere.  

 

Ørjan har selv vært i vegvesenet i 11 år, og har på den tiden utforsket mang en mulighet:   

 

– Jeg begynte som prosjektleder og jobbet blant annet med systemer knyttet til EU-kontroll, for å luke ut biler som ikke bør være på veiene våre. Etter hvert gikk jeg i retning av å bli en rendyrket leder, først som seksjonsleder for ulike miljøer og nå avdelingsdirektør. Jeg liker å si avdelingsleder jeg da, det blir litt for fjongt med direktør liksom.  

 

Utviklingen Kasper, Ørjan og andre opplever i Statens vegvesen er ikke tilfeldig.  

 

– Jeg har i hele min karriere i Vegvesenet opplevd å bli løftet opp og satset på, avslutter Ørjan, gjennom både kurs og sertifiseringer. Jeg får hele tiden tilbud om lederkurs – for en god leder er noe som krever stadig forbedring, og det legges det til rette for her hos oss.  

Del dette innlegget

Artikler du kanskje liker:

Statens vegvesen
Fullt alvor med lekebiler
Les mer
Statens vegvesen
Statens vegvesen gjør det lett å være ny
Les mer
Statens vegvesen
De ansatte velger vegen videre
Les mer
Statens vegvesen
Hvorfor være sjef når du kan være leder?
Les mer