IT

Siemens

Med begge bena plantet i det grønne skiftet

2022-09-13

Lesetid ca 4 min

Å utvikle nye løsninger er det mange ingeniører som setter høyt. Andre får gleden av å produsere dem. Så har du de som liker å installere. Usikker på hva du selv liker best? Da er Siemens Energy stedet for deg; der kan du bli med på alt.

Se alle ledige stillinger i Siemens Energy

 

Julie Pettersen jobber som Bid manager, der hun i samarbeid med kunder og kolleger diskuterer og definerer hva slags teknologi kundene til Siemens Energy trenger.

 

– Jeg skal både oppfylle kundene behov, spesifisere riktig teknologi og sikre at vi kan levere i tide, forteller Julie. Jeg jobber på mange måter som en prosjektleder i tidligfase.

 

Den jobben krever utstrakt samarbeid med utviklingsingeniørene, for å sikre at Siemens Energy faktisk kan levere. En av dem Julie samarbeider mye med er Atle Rygg.

 

– Jeg har i det siste vært involvert i ulike teknologiprosjekter for nullutslippsløsninger til skip, forteller Atle, med både hydrogen og batteriteknologi. Å diskutere med Julie og hennes kolleger er avgjørende for at vi leverer teknologi som funker og kundene vil ha.

 

Komplett løsning

Det som gjør det ekstra spennende å jobbe med teknologi i Siemens Energy, er at selskapet leverer sammensatte løsninger.

Det som gjør det utrolig spennende å jobbe her er at vi har en egen fabrikk her i Trondheim, forteller Atle, der vi bygger batterier og kraftelektronikk.

Atle forteller videre at det vanlige er å kjøpe ulike komponenter her og der og sette dem sammen. I kontrast lager Siemens Energy komplette løsninger, eksempelvis fremdriftssystemer for båter.

 

Atle er av den vitebegjærlige typen, vil gjerne vite hva som skjer med motoren når kapteinen trykker på en knapp på instrumentpanelet.

 

– Ingeniøren i meg liker å vite hvordan ting funker og spiller sammen, alt fra batteriet til motoren og det som hører med av generatorer, transformatorer samt kontroll og alarmsystemer. Her får jeg altså både detaljkunnskap om batterier og kraftelektronikk og samtidig systemforståelse. Veldig lærerikt og veldig gøy.

 

Siemens Energy sitt fagområde stopper dog ikke der, noe Julie kan fortelle:

I tillegg jobber vi med digitalisering av disse systemene, der særlig datafangst er viktig. Vi bruker blant annet batterimålinger slik at serviceavdelingen kan utføre prediktivt vedlikehold, og dermed hindre driftsstans.

Å jobbe så tett med hele verdikjeden er ikke bare gunstig for teknologiutviklingen, det gir også en langt mer spennende arbeidshverdag.

 

– Jeg får en mye bedre forståelse for teknologien når jeg er så tett på prosessen og kjenner både de som utvikler og de som lager batteriene, legger Julie til. Det synes jeg er spennende, rett og slett.

 

– Det gir også mye kortere forbedringslooper, skyter Atle inn, noe jeg er overbevist om gir bedre løsninger. For å gi innspill til enten utviklingen eller produksjonen kan vi gå over gangen eller ned i kjelleren – vi slipper å måtte sende det til noen ukjente kolleger i et annet land eller via noe tungrodd byråkrati.

 

Teknologi for det grønne skiftet

I tillegg til å kunne følge hele prosessen, er det viktig for både Julie og Atle at de er med på å lage fremtidsrettet teknologi.

For meg er det viktig å kunne bidra til å utvikle systemer som ikke slipper ut CO2, sier Atle. Når jeg sitter såpass tett på både utviklingen og den ferdige løsningen, føler jeg virkelig at jeg bidrar.

– Følelsen av å bidra positivt fikk jeg til gangs her for noen uker siden, legger Julie til, da jeg selv var passasjer på en av de batteridrevne fergene jeg har vært i involvert i prosjekteringen av. Det er stas å levere denne teknologien til båter over hele verden, men det gir en helt egen følelse av å oppleve det i drift.

 

Det er ikke bare fremdriftssystemer for båter Siemens Energy lager; listen over teknologier som bidrar til det grønne skiftet er lang.

 

– Jeg synes det er spennende med offshore flytende vind, sier Julie, der vi ser på kombinasjonen av batterier og flytende vindkraft. Det er jo et betydelig satsingsområde.

 

– Vi er involvert i Oceanwindkonseptet med flytende havvindturbiner, legger Atle til. Det er jo noe med dimensjonene på de installasjonene, 150 meter høye vindturbiner som kan lage 15 MW effekt. På én eneste vindturbin. Det er jo gøy i seg selv.

 

Men det stopper ikke der.

 

– Vi jobber også med kraftnettet for øvrig og er Norges største leverandør av komplette transformatoranlegg. Vi leverer alt fra høyspentanlegg, transformatorer og koblingsanlegg samt vern og kontrollanlegg, forteller Julie. Og ikke minst subsea kraftutstyr. Så mange ulike teknologier og løsninger skaper utrolig mange muligheter for spennende prosjekter.

Siemens

Fakta om Siemens Siemens er en global aktør som utvikler høyteknologiske og innovative løsninger for industri, energi, byer og transport. Selskapet er verdens største leverandør av bærekraftige og miljøvennlige løsninger, og har i snart 170 år satt tydelige spor i utvikling av banebrytende teknologiløsninger for hele verden. Les mer om Siemens

Del dette innlegget

Artikler du kanskje liker:

Siemens
Dytter teknologifronten globalt
Les mer
DNB
Å satse handler også om mot
Les mer
Statens vegvesen
På vei mot mer utvikling
Les mer
Statens vegvesen
Design med brukeren i sentrum
Les mer