Velg studieretning:
Topplister arrow_right

Superheltene i Sopra Steria gjør verden til et bedre sted

Bendik Svalastog og Julie Skøien er begge graduates i Sopra Steria

Fra toppen av Posthuset speider Bendik Svalastog og Julie Skøien ut over hele Oslo – og forbi. Når man får bidra til å utvikle samfunnet til det bedre gjennom viktige prosjekter, føler man seg litt som en superhelt. Målet med Sopra Sterias graduate programmet er at det skal ruste graduatene for en fremtid som noen av landets beste konsulenter.

Det hjelper også at de er omringet av en raus delingskultur og omgjengelige folk:

– Min avdeling i Sopra Steria er den mest inkluderende og omsorgsfulle plassen jeg har vært borti siden musikklinjen på videregående. Jeg er utrolig heldig som føler at jeg blir sett hver dag, og som jobber med folk som er der for meg om jeg trenger å snakke om noe, sier Bendik (24) som har vært graduate i Sopra Steria siden august.

Han synes det er spesielt gøy å bli kjent med kollegaer fra ulike avdelinger i sosiale sammenhenger.

– Jeg ble for eksempel med på en kajakk-tur i høst, til Sjoa. Der ble jeg kjent med folk fra vilt forskjellige avdelinger som jeg ellers aldri ville fått pratet med. Det enorme sosiale engasjementet med fritidsaktiviteter gjør at vi lever litt i en slags boble. Det er en veldig hyggelig boble!

Bendik sier at Sopra Steria er så store, at selskapet har råd til å si nei til prosjekter de ikke vil stå inne for.

– Det gjør at vi kan velge prosjekter som er av stor verdi for samfunnet. Det er vanskelig for små bedrifter å gjøre det samme, sier Bendik.

Man bidrar til et bedre samfunn

Julie Skøien (26) er enig med Bendik, og trekker frem at samfunnsnytten i prosjektene er en motiverende faktor i arbeidshverdagen.

– Jeg motiveres av å jobbe på kule, nyskapende prosjekter. Jeg kan se at jobben jeg gjør skaper verdi for andre. Det er viktig for meg å jobbe i en bedrift som er med på å utvikle samfunnet, rett og slett fordi det fører til økt motivasjon for å bidra, sier hun.

Som graduate blir man fra dag én kastet på dypt vann, men med god støtte fra kollegaer og ledelse. Målet med programmet er at det skal ruste graduatene for en fremtid som noen av landets beste konsulenter. Bendik sier han har lært svært mye forskjellig, på kort tid:

– Alt fra teknologier, koding, rammeverk, apper og programmer, og ikke minst hvor hyggelig det kan være å dra på kajakk-tur med kollegaer, sier Bendik og smiler.

Julie løfter også frem den faglige og personlige utviklingen man får som graduate.

– Jeg har fått inntrykk av at karrieremulighetene mine er mange, og at det tilrettelegges for at jeg skal få utvikle meg både faglig og personlig. Som en ekstra trygghet har jeg ledere og andre erfarne mennesker rundt meg som kan hjelpe meg å finne andre veier å gå i bedriften, dersom jeg skulle mistrives med oppgavene mine, sier Julie.

Råd til andre nyutdannede

Hun mener at det er viktig for nyutdannede å tenke rundt hva som er viktig for en selv i en fremtidig jobb.

– Man må gå i seg selv og finne ut hva som er viktig for nettopp deg. Det helt i orden å være usikker, for man finner litt ut av det underveis. Jeg fant ut at det viktigste for meg var en jobb hvor man arbeidet teambasert. Og jeg ville ikke havne i et arbeidsmiljø der det å måtte jobbe seg gul og blå er nærmest forventet, sier Julie.

Bendik er enig, og understreker også at det er viktig å være litt «på» i søknadsprosessen.

– Jeg fant ut at det viktigste for meg var arbeidsgivere som visste hvordan man tar hånd om nyutdannede, så da lette jeg målbevisst etter det. Og så er det også viktig å ikke bare sende en søknadstekst og CV. Vær på. Ring arbeidsgiveren, still spørsmål om søknaden din, spør om folk ler i gangene eller ikke, dra på besøk bare fordi du er nysgjerrig og hils på resepsjonisten, sier Bendik.

Resultatet er at graduatene jobber et sted der de føler seg som superhelter – som hver dag får lov til å bidra til å gjøre verden til et litt bedre sted.

TOPP 3 IT

 1. Google
 2. Microsoft

Bransjebeste

 1. Telenor

Klatrere IT

 1. Utenriksdepartementet
 2. Statistisk sentralbyrå
 3. Statkraft
 4. Itera
 5. Oracle
 6. Nets
 7. Oslo Børs VPS

Årets Nykommere IT

 1. NAV
 2. Coop

Rangeringen IT

 1. Google
 2. Forsvaret
 3. Knowit
 4. Bouvet
 5. Telenor
 6. NAV
 7. Innovasjon Norge
 8. IBM
 9. Cisco Systems
 10. Utenriksdepartementet
 11. Sparebank 1
 12. Samsung
 13. Accenture
 14. Making Waves
 15. Schibsted Media Group
 16. Statistisk sentralbyrå
 17. Funcom
 18. IKEA
 19. Visma
 20. Capgemini
 21. Oslo Kommune
 22. Aker Solutions
 23. ATEA
 24. Forsvarets forskningsinstitutt
 25. Norgesgruppen
 26. Statkraft
 27. Itera
 28. Tine
 29. PwC (PricewaterhouseCoopers)
 30. Oracle
 31. Sintef
 32. Nets
 33. Oslo Børs VPS
 34. Rolls-Royce
 35. Statnett
 36. Computas
 37. Deloitte
 38. Telia Norge

TOPP 3 økonomi

 1. Innovasjon Norge
Se hele listen

TOPP 3 ingeniør

 1. Sintef
Se hele listen

TOPP 3 jus

 1. Politiet
 2. Tingrettene
 3. Utenriksdepartementet
Se hele listen

TOPP 3 humaniora

 1. Kunnskapsdepartementet
 2. NRK
 3. Barne-likestillings og inkl.dep
Se hele listen

TOPP 3 helse

 1. Helsedirektoratet
 2. Folkehelseinstituttet
 3. Helse Sør-Øst
Se hele listen