Ingeniør

Skanska

Utvikler du deg – utvikler vi oss

2022-05-12

Lesetid ca 7 min

Foto: Marigonë Selimi, fagansvarlig for Reality Capture i Skanska Survey Øst

Marigonë Selimi flyttet fra Kosovo til Norge og tok bachelor i geomatikk på to år. Nå har hun ansvar for å finne teknologien som sikrer Skanska Survey et forsprang inn i den digitale framtida.

Marigonë startet i Skanska Survey i 2015 og er nå fagansvarlig for Reality Capture i Skanska Survey Øst, som én av 25 ansatte i denne regionen.

Fortell om din vei inn i Skanska!

– Det begynte med at jeg fikk et utdanningsstipend og flyttet fra Kosovo til Norge for sju år siden, uten å kunne språket, for å utdanne meg innen geomatikk. Det var tøft å måtte lære språket helt fra scratch, men det gikk greit – og jeg begynte på NTNU Gjøvik for å ta min bachelor i geomatikk der. Jeg liker utfordringer, så jeg endte med å ta hele løpet på to år i stedet for tre.

Det høres heftig ut!

– Det var hardt, men jeg liker å utfordre meg selv. Og det var der, på NTNU, at jeg møtte Skanska på karrieredagene. Da så jeg at de hadde en egen geomatikk-avdeling, som også drev med laserskanning, dronekartlegging og andre kule ting som interesserer meg. Det teamet ville jeg gjerne bli en del av, og i 2015 begynte jeg her.

Hvordan var overgangen fra studier til arbeidsliv i Skanska?

– Vi er en spesialistenhet i Skanska Norge, og leverer førsteklasses geomatikk-tjenester til kunder i hele landet – ut fra våre avdelingskontorer i Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo, der jeg holder til. Kundene våre er både moderselskapet Skanska, men også andre entreprenører, arkitekter, rådgivere, eiendomsutviklere, byggherrer og offentlige etater. Vi leverer alt fra stikning og oppmåling, kartlegging av sjøbunn og jernbanemålinger til laserskanning av bygg og dronekartlegging.

Og hvilke muligheter fikk du her?

– Etter en periode med feltarbeid som ga meg mye praktisk fagforståelse, fikk jeg gradvis mer krevende oppgaver og mer ansvar i prosjektene. Og etter tre og et halvt år som geomatiker, ble jeg fagansvarlig på Reality Capture i mars 2019.

Hva handler den jobben om?

– Mitt ansvar er å sørge for at Skanska er i front innen mitt fagområde. Derfor følger jeg tett med på ny teknologi som kan styrke oss, og undersøker hvordan vi kan nyttegjøre oss den for å skape verdi for våre prosjekter og våre kunder. Min oppgave er å sikre at vi har kompetanse og teknologi som lar oss fange virkeligheten i 3D på en mest mulig effektiv måte, og behandle punktskyen slik at brukerne kan se resultatet på en enklest mulig måte.

Hva er en punktsky?

– En punktsky er sammensetting av millioner punkter som til sammen danner en 3D-modell. Punktskyen kan genereres av fargebilder som vi tar med drone, eller direkte fra laserskanner. Vi bruker punktskyen sammen med andre tverrfaglige modeller til å illustrere detaljerte 3D-modeller av bygninger, kraftstasjoner, veier eller tunneler.

Er dette et farvel til gamlemåten?

– Nei. Den tradisjonelle landmålingen er fremdeles alene om å gi oss presisjon på millimeternivå, og trengs fremdeles. Men når det for eksempel kommer til rask datainnsamling for prosjektutvikling og oversikter, så har droner og laserskannere gjort oss mer effektive. I Skanska Survey er vi opptatt av å finne verktøyene som gir best resultater både for oss og for kundene våre, og se hvilke som passer best til hva.

Hva synes du er mest interessant nå?

– Det er mye spennende på gang med tanke på digitalisering i bransjen. Teknologien er her og det er bare fantasien som setter grenser på hvordan en drone kan utstyres med ulike typer sensorer, avhengig av type oppdrag. Min oppgave er jo å se framover, og nå går utviklingen utrolig raskt! Det er lett å tenke seg at vi om fem år vil se autonome droner som flyr over anleggsområder i faste intervaller og gir oss automatiske oppdateringer daglig. Disse dronene vil gjøre alt selv, helt fra datainnsamling, skylagring og dataprosessering – slik at vi kan gå inn og sjekke de mest oppdaterte ortofotoene og punktskyene uten spesiell programvare. Da kan vi følge progresjon og framdrift på en måte vi ikke har kunnet gjøre tidligere.

Andre ting som er gøy?

– Vi samarbeider også med visualiseringsavdelingen, og leverer bilder til deres VR-modeller. Det betyr at når du er på virtuell visning i et planlagt prosjekt og tar en tur på balkongen, skal du se de faktiske omgivelsene akkurat slik de er, ved hjelp av våre bilder.

Mobile mapping er også interessant, altså det at man kan fange inn verden rundt seg i høyoppløste 3D- panoramabilder med en liten skanner i hånda som dokumenterer alt av søyler, bjelker og bærende konstruksjoner i et bygg som for eksempel skal rehabiliteres. Utviklingen her skjer raskt, en typisk scanner for ti år siden veide 17 kilo og brukte rundt 10 minutter på en oppstilling. Nå veier den omlag 5 kilo og bruker under to minutter på oppstilling.

Hvor mange slike oppstillinger trengs for å scanne et bygg?

– Det er ikke uvanlig at dokumentasjonen av et bygg består av 100 oppstillinger. Da sparer vi enormt mye tid!

Hva er din største utfordring?

– Tid til alt! Jeg kan bruke enormt med tid på å sjekke alle de nye produsentene som vil presentere nye droner og skannere for oss. Jeg er veldig glad for at Skanska Survey er framoverlent og investerer i ny teknologi for å være i forkant. En morsom detalj er at vi også har et eget instrumentverksted, faktisk det eneste i Norge som er sertifisert av Leica Geosystems. Så når vi plutselig trenger noe sært spesialutstyr, så kan vi løfte telefonen til gutta på verkstedet – og så har vi det i hånda etter en dag eller to.

Litt tilbake til bakgrunnen din: Du er oppvokst ved Middelhavet. Hvordan takler du den norske vinteren?

– Hehe, sist vinter var den fjerde vinteren hvor jeg tenkte at nå, nå MÅ jeg lære meg å gå på ski. Så denne vinteren må jeg komme i gang, hvis ikke blir den veldig lang. Jeg husker den første vinteren i Norge. Det ble februar, og jeg stusset over at snøen ikke forsvant. Så ble det mars. Fremdeles snø. April. Ennå ikke borte! Vi måtte helt ut i mai! Det tar litt tid å venne seg til slikt. Men med litt mer skigåing, så hjelper det kanskje?

Del dette innlegget

Artikler du kanskje liker:

OBOS
Slik gikk Ørjan fra summer intern til utviklingssjef
Les mer
GK Norge
Gleden ved å se andre gjennomføre
Les mer
AF Gruppen
I AF Gruppen er det lov å ha store drømmer
Les mer
ABB
Mangfold og inkludering står sentralt i ABB
Les mer