2023-01-13
Lesetid ca 2 min
Vi har snakket med tre gode bevis på at Statens vegvesen er et godt sted å begynne din karriere. Samt ett bevis på at det er et vel så bra sted å bli værende.
Maren, Henriette og Ellen har nylig begynt i Statens vegvesen sin IT-divisjon, de er alle i 20-årene og tilhører dermed det som kalles generasjon Z. De synes selv de har fått en god start på karrieren.
– For meg har det vært viktig å få rom til å lære og utvikle meg faglig heller enn å bli kastet inn i prosjekter for å fakturere timer fra første dag, sier UX-designer Maren.
– Helt enig, legger UX-designer Henriette til, dessuten setter jeg stor pris på oppfølgingen fra både fadder og kolleger.
For OPS-ressursen Ellen er det en litt annen årsak til at hun har valgt Statens vegvesen, nemlig stabilitet.
– For meg er det veldig viktig med en forutsigbar arbeidsgiver i den fasen av livet jeg er i nå, sier hun. Det er ikke plutselig overtid, jeg vet at jeg kan komme halv åtte og dra klokken tre. Jeg har en tidkrevende hobby, så da er det fint å kunne planlegge hverdagen.
Oppfølging, læring og forutsigbarhet til tross: Det er først og fremst teknologien de får jobbe med som er avgjørende for trekløverets trivsel.
– Det er utrolig mye å drifte her, forteller Ellen, og jeg føler jeg oppdager noe nytt hver eneste dag. Å bli eksponert for såpass mye ulikt er bra, da lærer jeg mer og finner ut av hva jeg synes er mest spennende.
– Jeg jobber med kjøretøy og selvbetjeningsløsningene våre, fortsetter Maren, der bidrar jeg til å gjøre kontakt mellom vegvesenet og kundene smidigere. Å være et bidrag i det viktige samfunnsoppdraget til Statens vegvesen er en motivasjon i seg selv.
Henriette har jobbet med det førerkorttjenester og et større redesign av den løsningen.
– Tilgjengelighetserklæringen og de nye kravene til universell utforming gjelder fra 1. februar 2023, forteller hun, så vi har jobbet en stund med å legge løsningene våre over i nytt design og kode.
God oppfølging av unge kolleger krever god ledelse. Siw er seksjonssjef i avdeling Infrastruktur og drift IT og leder for 20 teknologer. De er både unge og litt eldre, og sitter på tre ulike steder i landet.
– For meg handler det om å være interessert i folk, sier hun. Jeg liker å vite hva som motiverer dem, og hva de kanskje ikke synes er så gøy. Med kolleger i ulike livsfaser er det viktig å tilpasse arbeidshverdagen til den enkelte.
– Det jeg liker med Siw, forteller Ellen, er at hun er uhøytidelig. Hun er så langt fra en autoritær sjef som du kan komme, og det liker jeg.
Rom for å skape læring er også viktig for Siw sin ledergjerning.
– For meg er det et poeng å sikre at vi lærer av hverandre, sier hun, at vi hjelper hverandre både faglig og sosialt. Ellen har utfordret oss med mange spenstige forslag, og når hun gjør det etter så kort tid er det kanskje et bevis på at vi har klart å skape et miljø der ansatte føler seg trygge til å si det de mener.
– Ja, i driftshjørnet i syvende er det ikke mangel på verken spydige kommentarer eller artige historier, legger Ellen til lattermildt.
– Det er veldig bra at vi unge får muligheten til å stille de mest idiotiske spørsmål, sier Maren, vi blir også dratt med på alt mulig rart. Det er veldig hyggelig, man føler seg ivaretatt, i tillegg er det jo også veldig lærerikt.
Siw er et av svært mange eksempler på at Statens vegvesen ikke bare er et godt sted å begynne sin karriere, men også fortsette den.
– Det er utrolig hvor mange jeg har snakket med som har sagt at de bare skulle innom Statens vegvesen, og så har de blitt her i over 15 år, sier Maren.
– Vi legger stor vekt på intern mobilitet, legger Siw til, og man kan dermed ha en utrolig variert karriere – selv om man bare blir innenfor IT-divisjonen. Det er en viktig årsak til at mange blir her lengre enn de kanskje hadde planlagt.