2022-08-30
Lesetid ca 4 min
Livar har kommet på en snarvisitt til Oslo fra hans faste tilholdssted i Leikanger. Etter endte studier innen informatikk og programvareutvikling i Bergen, begynte han i DIFI i 2015.
– Jeg jobber for tiden med åpne data og informasjonsforvaltning. Kort fortalt handler det om å gi råd om å hjelpe offentlige virksomheter med å gjøre flere data tilgjengelige. Ved å åpne og tilgjengeliggjøre data kan vi ikke bare spare mye tid og ressurser, men det ligger et stort potensiale i å utvikle bedre og nye tjenester ved å bruke dataene på nye måter, både for det offentlige selv, men også private.
En type privat aktør som har dratt nytte av åpne data fra Statens vegvesen, er bildelingstjenester.
– Med informasjon om alle landets bomstasjoner, kan man regne ut hvor mye ekstra man skal betale i bompenger på en definert rute, og legge det automatisk til leien. Men åpne data har også gjort underverker på tvers av offentlige etater. Ta NVE og Meteorologisk institutt for eksempel. Før i tiden satt jurister og utformet avtaler for å utveksle data mellom de to, som så ble sendt til NVE på disketter. Man kan trygt si at det er noe enklere informasjonsflyt nå.
Difi har også arrangert idekonkurranser, der deltagerne skal utvikle tjenester basert på åpne data. Her kommer alt fra studenter, ungdom og medarbeidere i andre offentlige etater.
– Nå sist var det noen som utviklet en tjeneste som heter Folk på tinget, basert på data Stortinget legger ut. Med denne tjenesten kan man gå sin stortingsrepresentant etter i sømmene, se hva han eller hun sier fra talerstolen, og hvordan de stemmer. Det er spennende i seg, og veldig viktig for å opprettholde demokratiet i landet. Det ble også utviklet en tjeneste for å gjøre leteaksjoner mer oversiktlige, basert på åpne data fra Kartverket og ved bruk av GPSsendere i mobiltelefoner.
Nettopp det å være fødselshjelper for prosjekter av samfunnsmessig stor betydning er noe Livar setter høyt.
– Ja, foruten at denne jobben er faglig utfordrende, synes jeg det er givende å bidra til at offentlig sektor blir bedre. Det sparer samfunnet for masse penger, og enda viktigere er det å skape bedre tjenester for deg og meg. All denne omstillingen setter innbyggerne i sentrum. Dette er noe jeg tenker på hver eneste dag, for det er en så integrert del av alt vi gjør her. Samfunnsoppdraget vårt kommer veldig tett på.
Når Livar skal beskrive kulturen i Difi, bruker han tre ord, nemlig engasjert, mangfoldig og ung i formen.
– Vi har utrolig mange flinke folk som er engasjert i faget sitt, og her snakker vi utrolig mange ulike fag. Ta en av mine kolleger, som har en doktorgrad i samfunnsøkonomi. Med henne har jeg utrolig spennende diskusjoner om statistikk, av alle ting. Andre kolleger har lang erfaring fra helsesektoren, en bransje vi jobber mye med.
Så var det dette med ung i formen, som er et begrep som nok for det fleste må forklares.
– Med ung i formen mener jeg at vi har et slags ungdommelig pågangsmot. I forhold til våre europeiske naboer, ligger vi langt fremme på å åpne offentlige datakilder, men det er absolutt ingen her som innbiller seg at vi ikke har enormt mye mer å jobbe med og et stort potensiale for å bli bedre, og det er en holdning det er spennende å møte til daglig.