Ingeniør

Boliden

Denne arbeidsplassen er mer innovativ enn man kanskje skulle tro

2022-05-13

Lesetid ca 4 min

Text: Linda Andersson

Metallkonsernet Boliden er en av verdens ledende leverandører av kopper og sink. HR-sjef Johan Albinsson begynte i konsernet for et halvt år siden.

– Selv om vi er så store og verdensledere på blant annet elektronikkgjenvinning føles miljøet i konsernet veldig nært og fortrolig.

Fortell oss litt om hva du gjør

– Jeg er HR-sjef for virksomhetsområdet gruver, noe som innebærer at jeg og teamet mitt støtter alle Boliden-konsernets gruver i personalspørsmål. Det dreier seg imidlertid ikke om toppstyring – de forskjellige gruvene opererer i stor grad selvstendig. Vi støtter HR-arbeidet med utgangspunkt i deres forutsetninger.

Hva fokuserer dere på i employer branding-arbeidet?

– Vi søker mange forskjellige stillinger, men har fokusert spesielt på å nå ut til ingeniører innen blant annet gruveteknikk, miljø og sikkerhet. Vi har satset på tydelige karriereveier, og vi tilbyr attraktive goder – alle har for eksempel sjansen til å få bonus- og overskuddsandel. Dette er en industri som er av stor betydning både for miljøet og samfunnet, og det er viktig for oss å spre et sannferdig bilde av virksomheten vår. Det har skjedd mye i løpet av de siste tiårene. I dag er dette en mye mer innovativ arbeidsplass enn mange kanskje tror, og mange oppgaver har blitt automatisert. Utviklingen på feltet går fort og vil fortsette å gjøre det i lang tid framover.

Hvor lett er det å kombinere privatliv og arbeidsliv hos dere?

– Veldig lett. Her går de fleste hjem til vanlig tid. Vi har ingen kultur hvor det er om å gjøre å gå sist fra jobben. Vi synes at det er viktig med balanse. Ser vi at en person har mye overtid, tar vi en prat med vedkommende for å finne ut hvordan hun/han opplever arbeidsbelastningen sin. Det er viktig å sette fokus på dette, både fordi de ansatte skal bli sett, men også i forebyggende hensikt.

Hvordan jobber dere med mangfold?

– For oss er det viktig å speile samfunnene vi opererer i. Derfor har vi foretatt en stor granskning for å få oversikt når det gjelder fordeling av kjønn, etnisitet og alder i våre virksomheter. Hver gruve utarbeider sin egen mangfoldsplan, og vi har også søkt hjelp for å bli dyktigere til å finne og ansette kompetente medarbeidere fra utlandet.

Information om intervjupersonen

Navn: Johan Albinsson
Tittel: HR-sjef
Utdanning: Personal og arbeidslivsspørsmål, Stockholm universitet, uteksaminert i 1996

 

Har du et jordbærsted i Sverige og hvorfor?
– Vi har et hus med tilhørende land i Lappvik, som ligger sør for Skellefteå by i Västerbotten. Der finner vi roen, gleder oss over naturen og tar hver dag på sparket.

 

Hva inspirerer deg?
– Å se mennesker vokse gjennom å hente fram sine positive sider og ta nye initiativer. Men også å utfordre seg selv og gjøre uventede ting. Det synes jeg er utrolig inspirerende.

Del dette innlegget

Artikler du kanskje liker:

Norconsult
Å gjøre det samme om igjen og forvente et helt annet resultat er galskap, sa Einstein.
Les mer
Norconsult
Men hva vil du egentlig bli når du blir stor?
Les mer
Aker Solutions
This is Aker Solutions
Les mer
Lyse
Julie ble graduate i Lyse midt i strømkrisen
Les mer