Ingeniør

Boliden

Denne arbeidsplassen er mer innovativ enn man kanskje skulle tro

2022-05-13

Lesetid ca 4 min

Text: Linda Andersson

Metallkonsernet Boliden er en av verdens ledende leverandører av kopper og sink. HR-sjef Johan Albinsson begynte i konsernet for et halvt år siden.

– Selv om vi er så store og verdensledere på blant annet elektronikkgjenvinning føles miljøet i konsernet veldig nært og fortrolig.

Fortell oss litt om hva du gjør

– Jeg er HR-sjef for virksomhetsområdet gruver, noe som innebærer at jeg og teamet mitt støtter alle Boliden-konsernets gruver i personalspørsmål. Det dreier seg imidlertid ikke om toppstyring – de forskjellige gruvene opererer i stor grad selvstendig. Vi støtter HR-arbeidet med utgangspunkt i deres forutsetninger.

Hva fokuserer dere på i employer branding-arbeidet?

– Vi søker mange forskjellige stillinger, men har fokusert spesielt på å nå ut til ingeniører innen blant annet gruveteknikk, miljø og sikkerhet. Vi har satset på tydelige karriereveier, og vi tilbyr attraktive goder – alle har for eksempel sjansen til å få bonus- og overskuddsandel. Dette er en industri som er av stor betydning både for miljøet og samfunnet, og det er viktig for oss å spre et sannferdig bilde av virksomheten vår. Det har skjedd mye i løpet av de siste tiårene. I dag er dette en mye mer innovativ arbeidsplass enn mange kanskje tror, og mange oppgaver har blitt automatisert. Utviklingen på feltet går fort og vil fortsette å gjøre det i lang tid framover.

Hvor lett er det å kombinere privatliv og arbeidsliv hos dere?

– Veldig lett. Her går de fleste hjem til vanlig tid. Vi har ingen kultur hvor det er om å gjøre å gå sist fra jobben. Vi synes at det er viktig med balanse. Ser vi at en person har mye overtid, tar vi en prat med vedkommende for å finne ut hvordan hun/han opplever arbeidsbelastningen sin. Det er viktig å sette fokus på dette, både fordi de ansatte skal bli sett, men også i forebyggende hensikt.

Hvordan jobber dere med mangfold?

– For oss er det viktig å speile samfunnene vi opererer i. Derfor har vi foretatt en stor granskning for å få oversikt når det gjelder fordeling av kjønn, etnisitet og alder i våre virksomheter. Hver gruve utarbeider sin egen mangfoldsplan, og vi har også søkt hjelp for å bli dyktigere til å finne og ansette kompetente medarbeidere fra utlandet.

Information om intervjupersonen

Navn: Johan Albinsson
Tittel: HR-sjef
Utdanning: Personal og arbeidslivsspørsmål, Stockholm universitet, uteksaminert i 1996

 

Har du et jordbærsted i Sverige og hvorfor?
– Vi har et hus med tilhørende land i Lappvik, som ligger sør for Skellefteå by i Västerbotten. Der finner vi roen, gleder oss over naturen og tar hver dag på sparket.

 

Hva inspirerer deg?
– Å se mennesker vokse gjennom å hente fram sine positive sider og ta nye initiativer. Men også å utfordre seg selv og gjøre uventede ting. Det synes jeg er utrolig inspirerende.

Del dette innlegget

Artikler du kanskje liker:

AF Gruppen
I AF Gruppen er det lov å ha store drømmer
Les mer
GK Norge
Vil du være med å bygge for fremtiden?
Les mer
CGI
Vi brenner for å utvikle talent!
Les mer
Statkraft
En framtid vi kan leve av. En framtid vi kan leve med
Les mer