Sånn skiller du deg ut i bunken av CV’er!

14/04/2022 1:04pm

Foto: Shutterstock

- Det er mange som sender en CV på tre sider, hvilket er i overkant. En rekrutteringskonsulent bruker i gjennomsnitt seks sekunder på å lese en CV så en side er mer enn nok.

Ikke overtenk

Dette er ikke anledningen til å stille med store ord og merkelige skrifttyper. En CV må være så enkel og lett å lese som mulig.

- Det er viktig å sette opp CVen på en klar måte, ellers vil ikke mottakeren lese den. Erfaring fra arbeidsliv og utdanning bør ikke blandes om hverandre. Pass også på at du ikke bruker for liten skriftstørrelse. Jeg vil si at skriftstørrelsen 12 er passe og skriftstørrelsen 10 er for liten, sier Mona, og fortsetter:

- Hvis det ikke er rekrutteringsleder som leser CVen, er det vanligvis HR eller en rekrutteringskonsulent som kanskje ikke er helt bekjent med for eksempel komplekse IT forkortelser og konsepter, så ikke skriv for komplisert.

Tenk utenom CVen

Noen arbeidsgivere vil fortsatt ha CV, men Mona tror bare det er et spørsmål om tid før den dør ut helt. Nå er det i stedet nettverk og forskjellige digitale plattformer som gjelder.

- Det er mange som ikke lenger har CV, men bare bruker LinkedIn-kontoen sin. Her gjelder de samme reglene som på CVen - vær klar og personlig! Du bør også alltid se etter alternative jobboppføringer via nettverket ditt.

Vær personlig

Tror du det er for personlig å skrive, som å lage litt origami jungle denne helgen? Eller at det er overflødig å bruke hele fritiden til å lære å danse som Beyoncé? I så fall kan du tenke på nytt. Ifølge Mona, bidrar alt som er personlig til å løfte ditt CV.

- Dine interesser anses å være verdifulle opplevelser. Det er alltid interessant med folk som har andre interesser enn bare jobben sin. Selv språkferdigheter, frivillig arbeid og utlandet forblir med.

Ikke glem bildet!

Tidligere var det litt rart å sende et bilde med søknaden, men i dag er det rart hvis du ikke gjør det. Sosiale medier har gjort at vi er vant til bilder og de som rekrutterer synes det er hyggelige å se hvem som er på den andre siden.

- Personlig ser jeg frem til å se personen bak CV’en. Mottakeren vil også gjerne bli kjent med deg. Et bilde sier noe om hvem personen bak teksten er. Derfor er det selvfølgelig også viktig å velge riktig bilde. Det må ikke være andre mennesker på bildet, og du har definitivt ikke et glass vin i hånden din. Selvfølgelig trenger du ikke dress og slips, men det er viktig at bildet utstråler at du er profesjonell.

Vær kreativ

I enkelte yrker er det viktig at du tør å skille seg ut. Hvis du er på utkikk etter en jobb innenfor et kreativt emne, kan det være lurt å tenke utenom CV’ens tradisjonelle form.

Artikkelen Sånn skiller du deg ut i bunken av CV’er! er skrevet av Sara Schedin

Del dette innlegget