Velg studieretning:
Topplister arrow_right

I front for Forsvaret

Eli Myrkaskog, Seksjonssjef

Eli Myrkaskog jobber i frontlinjen for Forsvaret. Nei, ikke den fronten du tenker på, men i front for teknologien Forsvaret trenger.

Det ligger i navnet; Forsvarsmateriell bidrar til at Forsvaret har det materiellet de trenger for å sikre landet vårt og alt vi har kjært. Samfunnsoppdraget er med andre ord av enorm betydning.

- Det er veldig motiverende å vite at vi bidrar til noe større enn oss selv eller lommeboken til eierne våre, forteller Eli. Den lille dingsen vi anskaffer har en stor betydning for samfunnet. Man blir spesielt klar over dette når media retter søkelyset mot sikkerheten i nord, med amerikanernes tilstedeværelse og vårt forhold til naboen i øst.

I front av teknologiutviklingen

Det er særlig IKT-prosjekter Eli jobber med, og i hennes seksjon er det NATO som bestiller og finansierer investeringene i teknologi.

- Vi skal blant annet ha IKTinfrastruktur som støtter tilstedeværelsen til våre allierte hvis de må komme til vår unnsetning i en krisesituasjon. De skal kunne kommunisere til vanns, til land og i lufta med hverandre og oss. Da må alt materiell virke sammen.

Stavanger, Hellas og Bahamas

Det er spesielt IKT-leveranser til NATOs tre testsentre i Stavanger, Hellas og på Bahamas Eli og hennes kolleger har lyktes godt med. Der tester vårt eget og våre alliertes sjøforsvar at militært sensorutstyr fungerer som det skal.

- De sjekker blant annet om fartøyene kan oppdage fly eller ubåter rundt seg. Dette er leveranser vi har fått svært gode tilbakemeldinger på.

Behovet forsvarssektoren har betyr at teknologien Eli og hennes kolleger investerer i er helt i front av utviklingen.

- Som statlig aktør ødsler vi naturligvis ikke, men i praksis viser det seg at vi ofte kjøper inn den beste teknologien som finnes på markedet. I tillegg samarbeider vi tett med norske strategiske forsvarsindustrielle partnere for å utvikle teknologi som per i dag ikke finnes.

Eli og hennes kolleger har blant annet jobbet med Kongsberg Gruppen innen kommunikasjon, og akkurat nå jobber de med en ny og fremtidsrettet krypteringsteknologi sammen med Thales. Strategisk samarbeid med norsk industri er viktig for å ivareta nasjonal sikkerhet og beredskap.

Tverrfaglig samarbeid

Det er liten tvil om at det er et stort tverrfaglig miljø i Forsvarsmateriell, med både sivile og militære medarbeidere.

- Jeg er sivil og har bakgrunn som siviløkonom, men har jobbet med teknologi så og si hele min karriere. På prosjekter har vi alt fra kolleger med militæroperativ bakgrunn til ingeniører, teknologer og økonomer.

En annen viktig funksjon er prosjektlederrollen. God ledelse er nemlig avgjørende.

Ingen brølende sersjant

Det stereotype bildet av den autoritære militærkommandanten er så langt fra virkeligheten i Forsvarsmateriell som det kan komme.

- Jeg har i alle mine mer enn tjue år her i Forsvarsmateriell hatt støttende og lyttende ledere. Det har jeg videreført i min egen ledergjerning. Alle kolleger får stor frihet til å løse sine oppgaver på den måten de selv mener er best. For meg er det både viktig å være til stede og støtte medarbeidere når de trenger det, men også holde meg unna når det er riktig.

Muligheter og læring

Ut over samfunnsoppdraget, teknologien og ledelsen, trekker Eli frem ytterligere to gode grunner til at hun trives i Forsvarsmateriell.

- Det ene er læringen man får, da vi kollektivt er veldig opptatt av å stadig bli bedre i jobben vår. Det gjelder både faglig, men også på det menneskelig plan. Dessuten er det utrolig mange muligheter man kan gripe her – både oppover og på tvers. Det er ikke uten grunn at jeg har blitt her så lenge, selv om jeg hadde et perspektiv på to år da jeg begynte her i 2000.

Avslutningsvis kommer Eli med en oppfordring.

- Mange tror man må kunne så mye om IKT for å jobbe her. Det er klart at det hjelper, men vi er også mange som ikke opprinnelig har IKT-bakgrunn. Det du derimot må ha, er interesse for teknologi. Og mot til å gyve på nye fagområder.

TOPP 3 IT

 1. Google
 2. Microsoft

Bransjebeste

 1. Telenor

Klatrere IT

 1. NAV
 2. Norgesgruppen
 3. DNV GL

Årets Nykommere & Utfordrere IT

 1. Ikea
 2. Indra
 3. SEB

Rangeringen IT

 1. Google
 2. Forsvaret
 3. Telenor
 4. IBM
 5. Aker Solutions
 6. Bouvet
 7. Cisco Systems
 8. Forsvarets forskningsinstitutt
 9. Visma
 10. Capgemini
 11. Knowit
 12. Deloitte
 13. PwC (PricewaterhouseCoopers)
 14. Accenture
 15. Schibsted Media Group
 16. ATEA
 17. NAV
 18. Telia Norge
 19. Sparebank 1
 20. Hydro
 21. IKEA
 22. Oslo Børs VPS
 23. Oracle
 24. Funcom
 25. Norgesgruppen
 26. Statistisk sentralbyrå
 27. Sintef
 28. Opera Software
 29. Tine
 30. Nordea
 31. Itera
 32. DNV GL
 33. Hewlett Packard Enterprise
 34. Computas
 35. Making Waves

TOPP 3 økonomi

 1. Norges Bank
Se hele listen

TOPP 3 ingeniør

 1. Multiconsult
Se hele listen

TOPP 3 jus

 1. Politiet
 2. Wikborg Rein
 3. Utenriksdepartementet
Se hele listen

TOPP 3 humaniora

 1. Oslo Kommune
 2. NRK
 3. Utenriksdepartementet
Se hele listen

TOPP 3 helse

 1. Helse Sør-Øst
 2. Helse Vest
 3. Helse Midt- Norge
Se hele listen