Inflasjon og krig får talenter til å revurdere

22/02/2024 3:43pm

En stadig mer usikker arbeidsmarkedssituasjon, stigende priser og konflikten i Ukraina gjør at både unge og erfarne fagfolk verdsetter og velger annerledes. Universums Nicolas Werle dykker ned i årets undersøkelse og forteller mer om hvilke attributter talenter ser etter og hvilke selskaper som har klatret mest på rangeringen.

Pandemien satte sitt preg på arbeidsmarkedet, nå er det tydelig at inflasjonen og den urolige verdenssituasjonen gjør sitt. Undersøkelsen presenterer hvert år hvilke attributter unge og erfarne fagfolk verdsetter når de søker jobb og rangerer landets beste arbeidsgivere. Nicolas Werle er Senior Analytics Project Manager hos Universum og ansvarlig for undersøkelsen. Han ser en tydelig effekt av inflasjonen og de økte levekostnadene på hvilke attributter talenter anser som viktigst hos en arbeidsgiver.

- Når lommeboken blir tynnere, søker man måter å kompensere for det, for eksempel gjennom høyere lønn. Kompensasjon er veldig viktig, og attributter som høy fremtidig lønn og muligheter for avansement har økt i betydning, sier han.

En endring fra tidligere år er at færre ønsker å bli hos en arbeidsgiver over lengre tid, spesielt erfarne fagfolk. Tidligere undersøkelser har vist at omtrent 30 prosent planlegger å bli værende de neste fire årene, i årets undersøkelse synker denne tallet til over 20 prosent. Nicolas tror at tapet delvis kan skyldes inflasjonen, delvis regjeringens nye satsing på omstillingsstudiestøtte.

- Regjeringen har lansert en pakke som gjør det mulig for etablerte arbeidstakere å omskolere seg eller videreutdanne seg, det kan ha en innvirkning på resultatene. Med den økende inflasjonen har vi også sett at høy lønn og kompensasjon er stadig viktigere for talenter, og det beste målet for å raskt øke lønnsnivået er å bytte jobb, sier han og fortsetter:

- De som planlegger å bli lenger verdsetter trygghet og mye ansvar. Selskaper som kan tilby dette bør kunne beholde flere ansatte. Blant de som planlegger å søke seg videre, er høy fremtidig lønn en nøkkelfaktor, noe som knytter seg til inflasjonen.

"Ikke rart at de som planlegger å bli lenger verdsetter trygghet og mye ansvar. Selskaper som kan tilby dette bør kunne beholde flere ansatte."

Våren 2022 brøt krigen i Ukraina ut, noe som i stor grad har påvirket debatten om nasjonal sikkerhet både i Europa og Sverige. Dette har også satt sitt preg på Universums undersøkelse med betydelige hopp i rangeringen for Forsvaret, Utenriksdepartementet, Politiet, Sikkerhetspolitiet, EU-kommisjonen og Saab.

- Arbeidsgivere innen nasjonal sikkerhet har økt mest i rangeringen, vi ser det som en effekt av krigen. Sverige er relativt nær situasjonen og har grenser ikke langt fra Russland. Disse arbeidsgiverne assosieres i stor grad med et inspirerende formål og trygghet, sier Nicolas.

En meningsfull jobb og høyere formål er attributter som i flere år har ligget øverst blant talentene, men sank litt i rangeringen under pandemien. Nå er de tilbake på topp, og selskaper som assosieres med samfunnsnytte er blant de høyest rangerte, spesielt når ingeniørene får velge.

- Innen dette segmentet har vi en ny topp tre med Northvolt, Polestar og Sweco. Spesielt Northvolt og Polestar har klatret mye mot toppen. Dette er innovative selskaper som gir ansatte muligheten til å jobbe med ny teknologi samtidig som de bidrar tilbake til samfunnet.

Innen IT og økonomi har bevegelsene i rangeringene ikke vært like påtagelige, sier Nicolas. Store, teknologitunge selskaper som Spotify, Google og Microsoft topper innen IT, andre populære arbeidsgivere er Ikea, Ica og Volvo.

- Såkalte "big tech"-selskaper assosieres med utfordrende oppgaver, fleksibilitet og god balanse mellom fritid og arbeid. Etter pandemien har mange blitt vant til å kunne jobbe hjemmefra og verdsetter denne fleksibiliteten. Samtidig er vi sosiale vesener og trenger å møte andre. En hybridvariant der man både kan være på kontoret og jobbe hjemmefra, virker å være den gyldne middelvei for de fleste grupper. Vi ser også at store svenske detaljhandelsselskaper som Ikea og Ica ligger på topp når det gjelder lederskap som støtter medarbeidernes utvikling.

For å fortsette å tiltrekke seg talenter - og beholde de man allerede har - mener Nicolas at arbeidsgivere bør fokusere på tre ting: konkurransedyktig kompensasjon, fleksibilitet og et høyere formål.

- Lønnen ligger alltid på topp for arbeidstakere, spesielt i inflasjonstider. Jeg tror også det er viktig med en arbeidsplass og oppgaver som oppmuntrer til fleksibilitet. Å kunne tilby balanse mellom arbeid og fritid er attraktivt blant talenter

verden over. For det tredje bør man tilby arbeid som øker følelsen av å gjøre noe meningsfullt og på en eller annen måte bidrar tilbake til samfunnet. Jeg tror det vil bli stadig viktigere i fremtiden.

Artikkelen "Inflation och krig gör att talangerna tänker om" er skrevet av Elsa Sjögren.

Del dette innlegget