Ingeniør

ABB

Mangfold og inkludering står sentralt i ABB

2022-05-13

Lesetid ca 5 min

Møt to av ABBs kvinnelige ingeniører i Norge, Maren er opptatt av prosjektering og miljø mens Rosangela mener det er viktig å slå til på muligheter som dukker opp for en god karriere.

Foto: Rosangela Campos, Senior Project Manager - ABB Marine & Ports

Råd til kommende studenter: «Jeg tror at det å ta sjanser hjelper oss å lære og vokse på vår karrierevei.»

Rosangela Campos har jobbet i ABB i mer enn 29 år, helt fra hun startet sin ingeniørkarriere i hjemlandet Brasil.

 

«Helt fra jeg var liten, har jeg forsøkt å forstå hvordan alt henger sammen», sier hun, og legger til at lidenskapen for matematikk sammen med høy grad av nysgjerrighet bidro til at hun startet på en teknisk karrierevei.

 

Under fjerdeåret på ingeniørstudiene, begynte Rosangela på traineeprogrammet til ABB SACE, selskapets «center of excellence» for produksjon av høyspenttavler. Etter traineeprogramet, fikk Rosangela jobb i fabrikken og ble der i fem år.

 

I de neste femten årene jobbet Rosangela i ulike stillinger i ABB Brasil. I 2005 var hun blitt prosjektleder for ABBs olje og gass virksomhet, hvor hun jobbet mot kunder som Petrobras.

 

På dette tidspunktet blomstret den norske marine industrien. Dette skapte nye muligheter for prosjektledere i Norge. «Jeg prøvde lykken og søkte på en stilling som prosjektleder i ABB Marine & Ports, og fikk jobben». Denne spennende muligheten førte til at Rosangela flyttet fra Brasil til Norge.

 

«Jeg tok sjansen og i juli i 2006 reiste jeg over halve jordkloden med min lille datter og mannen min, som sluttet i jobben sin i Brasil for å bli med meg. Vi landet i Norge, og her skal jeg bli resten av livet», sier Rosangela. «Det å starte i ny jobb i et fremmed land var tøft. Men min lidenskap for prosjektering og besluttsomhet om å lykkes har hjulpet meg å navigere gjennom de utfordringer livet har gitt meg».

 

Som prosjektleder i ABB Marine & Ports er Rosangela ofte i kontakt med ingeniører på kundesiden for å gå gjennom prosjektene i detalj. Her har hennes tekniske bakgrunn vist seg å være uvurderlig. «I min nåværende rolle som prosjektleder, gleder jeg meg over kompleksiteten som følger med hvert prosjekt. Det utfordrer meg til å tenke utenfor boksen og bidrar til å bygge langsiktige relasjoner med kundene våre.», sier Rosangela.

 

Hun forteller at det er oppmuntrende å se at flere og flere kvinner velger seg mot ingeniøryrket. «Vi har fortsatt en lang vei å gå», legger hun til. Rosangela tror at alt starter med utdanning; universiteter og skoler spiller en viktig rolle når det gjelder å inspirere unge kvinner til å velge en karriere som ingeniør ved å øke kunnskapen rundt yrket.

Foto: Maren Hansen, Management Trainee - ABB Marine & Ports

Jobben i ABB har gitt Maren mulighet til å kombinere sine to lidenskaper, prosjektering og omtanke for miljø

Maren er født og oppvokst i Vennesla, en liten bygd på Sørlandet. Helt fra starten av utdannelsesløpet har Maren vært opptatt av den ulike fordelingen av samfunnets ressurser.

 

«Global oppvarming påvirker spesielt de som ikke er de viktigste bidragsyterne til klimaendringene», sier Maren. Hun hevder dette har vært med på å styre henne inn mot en jobb i energi- og miljøsektoren.

 

Marens interesse for naturvitenskap og matematikk fikk henne til å velge ingeniørstudier ved Universitetet, hvor hun senere ble uteksaminert som sivilingeniør innenfor elkraft. Hun deltok i universitetets utvekslingsprogrammer til Italia og India, og forteller at å reise til disse landene lærte henne respekt og en dyp følelse av takknemlighet for å få sjansen til å oppleve andre kulturer. Disse erfaringene motiverte henne ytterligere til å være med å bygge en tryggere og grønnere fremtid.

 

Tilbake igjen i Norge, søkte Maren på ABBs Management Trainee Program. Hun fikk jobben. Det har nå gått to år siden Maren begynte i ABB, og i seks måneder har hun vært en del av Marine & Ports teamet.

 

Maren sier at ABBs bidrag til en bærekraftig utvikling var en inspirasjon for henne da hun fikk muligheten til å jobbe med prosjekter relatert til energilagringssystemer. «Sammen med kollegaer har jeg nylig jobbet på et prosjekt hvor vi utredet hvordan energilagringssystemer kan bidra til å øke energieffektiviteten til en isbryter og samtidig redusere miljøfotavtrykket», sier Maren. Funnene viser at et slikt system kan redusere drivstofforbruket betydelig, med lavere utslipp som resultat.

 

Maren har også vært del av et team som analyserte kravene til drift av et skip med et avansert system, som bidrar til optimalisering av motorbelastning og reduksjon av driftstimer og drivstoffkostnader.

 

«Jeg tror vi kommer til å se en stor endring mot nullutslippsteknologier innen skipsfarten», sier Maren. «Jeg tror helt klart at industrien vil dra fordel av flere spesialister innenfor teknologiområder som muliggjør reduksjon av utslipp.

 

«Ingeniøryrket byr på mange muligheter i ulike sektorer og kan gi en interessant og givende fremtidig karriere. Dersom du brenner for å bidra til en mer bærekraftig fremtid, kan ingeniøryrket gi deg muligheten til å nå målet»

Del dette innlegget

Artikler du kanskje liker:

Siemens
Dytter teknologifronten globalt
Les mer
Statsbygg
Ute etter en pangstart på karrieren? Se til Statsbygg
Les mer
Sopra Steria
Mer opptatt av gode ideer enn hierarki
Les mer
COWI
Generasjonsskiftet: Fra kull til klimaangst
Les mer