IT

Amedia

Her jobber både romfysikere og journalister

2022-11-30

Lesetid ca 4 min

Amedia er verdensledende på digital avisutvikling og det er journalistikken som er forretningsideen. Det er derfor kanskje ikke overraskende at det jobber mange journalister i konsernet. Men visste du at at det også jobber en romfysiker i Amedia? Mulighetene er mange når du jobber i landets største utgiver av redaktørstyrte medier.

Sigve Smedsrud Harang er utdannet romfysiker ved Universitetet i Oslo.
I masteroppgaven studerte han data fra en komet og bygget en helt ny analysemetode med Python. Han gjør helt klart nytte av fysikkutdanningen som data engineer i Amedia Utvikling.

 

– På studiet jobbet vi med å kombinere matematikk og fysikk til problemer som kan løses på en datamaskin med Python. Sånn sett er det veldig overførbart. Det er aldri bortkastet å kunne mye om matematikk og problemløsning, forteller Harang.

Da han startet å jobbe i Amedia hadde han allerede erfaring med mediebransjen fra sin tidligere jobb i et mediebyrå. Å beherske ulike programmeringsspråk er også en fordel i jobben.

 

– Vi bruker mange ulike språk og får en bred kompetanse. Jeg kunne Python og noe JavaScript og SQL fra før, men Go var nytt for meg. Det er fint å kunne ett eller flere språk fra før, men jeg tenker det viktigste er at du er interessert i å lære språkene vi bruker, sier Harang.

Et viktig oppdrag

Lokalavisene står sterkt i Norge og er med på å styrke demokratiet i landet. Det gir jobben til Sigve en ekstra dimensjon ut over teknologien.

– Amedia gir meg personlig en unik miks av fagmiljø, «Work life Balance» og en mulighet til å jobbe med noe som er viktig og betyr noe.

 

Samfunnsoppdraget og lokaljournalistikken er også noe nyhetsdirektør Jostein Larsen Østring setter høyt. Lokalmedier har en ekstra vesentlighet i seg – også med tanke på lokaldemokratiet.

 

– Lokale medier har en utrolig viktig rolle hver eneste dag, forteller Jostein. Vi sørger for å holde folk oppdatert med viktig informasjon døgnet rundt. Bevisstheten om at det er en lokalavis som følger med bidrar til at makthavere ikke bare kan gjøre som de vil, men må ta beslutninger som står seg i offentligheten. En lokalavis er på mange måter også sikkerhetsventilen til vanlige folk: Om man blir urettferdig behandlet av en arbeidsgiver eller kommunen, kan man gå til avisen og få belyst dette, sier han.

Et godt sted å begynne

I tillegg til et viktig samfunnsoppdrag, er Amedia og lokalavisene et godt sted å begynne sin karriere.

 

– Mange i mediebransjen ønsker seg til de største redaksjonene i Oslo så snart de er ferdigutdannet, sier Jostein. Men hvis man skal utvikle seg som journalist, mener jeg det kan være vel så smart å begynne i en lokalavis eller regionavis. Prøv deg først i lokalavisen; her er det masse å lære.

Et fabelaktig sted å utvikle seg videre

Amedia er dog ikke bare et godt sted å begynne, men også utvikle seg videre. Det gjør man blant annet takket være det tverrfaglige mijløet på tvers av teknologi, journalistikk og det kommersielle.

 

– Gode kolleger har gjort dette til en ekstra artig periode for meg, forteller Sigve, til tross for at vi har sittet i stor grad på hvert vårt hjemmekontor. Å jobbe med folk som har ulik faglig bakgrunn er alltid interessant og viktig for å finne de gode løsningene. Deling av ideer og erfaring er essensielt for å finne gode løsninger.

 

Også Jostein har opplevd en rivende utvikling i Amedia.

– I Nordlys gikk jeg gradene fra journalist til kveldsvaktsjef i 2012, med ansvar for reportasjeledelse og delegert redaktørmyndighet på kveldstid. I 2014 ble jeg nyhetsredaktør. Dette var en jobb som innebar daglig nyhetsledelse, prioritering av hvilke saker vi dekker og ansvar for hvordan vi dekker dem, sier han.

 

I 2016 fikk han tilbud om å jobbe i Amedia i et ettårig prosjekt som ble kalt Innholdsinitiativet. Det handlet om å analysere journalistikken i Amedias redaksjoner, foreslå forbedringer for redaksjonene, og se om dette ga forbedringer i form av flere lesere og abonnenter.

 

– Oppstarten gikk bra, og noen måneder senere fikk jeg tilbud om en permanent jobb som direktør for innholdsutvikling. Fra 2016-2020 var jobben å videreutvikle Amedia sin redaksjonelle strategi og hjelpe avisene med sin utvikling, både med tanke på journalistikk og hvordan det jobbes i redaksjonene, forteller Jostein. I 2021 tiltrådte Jostein som konserndirektør med ansvar for nyheter og abonnement.

Også Sigve opplever at det er store muligheter for personlig og faglig utvikling i Amedia.

– Jeg er egentlig data scientist, men har ønsket å lære mer om engineering. Det er spennende å jobbe med et nytt område, samtidig som jeg har mulighet til å bytte eller hospitere hos andre fagområder etterhvert, sier Harang. Jeg opplever at Amedia satser og tar vare på sine ansatte, avslutter han.

Del dette innlegget

Artikler du kanskje liker:

Storebrand
Aldri en kjedelig dag på jobben
Les mer
Bane NOR
I en digital verden setter vi mindre spor med mer skinner
Les mer
FINN.no
Slipp alt du har i hendene, jeg har nemlig en god idé!
Les mer
Fremtind
En kort historie om Fremtinds designsystemkultur
Les mer