2022-09-02
Lesetid ca 4 min
Foto: Line Slotnæs
Lokalene til FINN i Grensen i Oslo er for så vidt kontorer, men kan like gjerne kalles kaffebar, lekerom og restaurant. FINN ser ut til å ha funnet nøkkelen til å gi folk lyst til å komme tilbake til kontoret.
FINN.no har brukt pandemien til å tenke helt nytt om hvordan et moderne kontorlokale kan se ut. Målet har vært å skape bedre samarbeid i og på tvers av team og legge bedre til rette for sosialt samspill og kompetanseutvikling. Mye tyder på at de har lyktes godt.
Trond Boksasp jobber i et team som har ansvaret for data management og trives med å komme seg ut av huset, hoppe på trikken og komme i jobb-modus:
"Jeg er her så godt som hver dag, sier han. Under pandemien innså jeg at jeg får energi av å se kolleger, uten at jeg nødvendigvis trenger å prate med dem hele tiden. Jeg liker buzzet ved å ha folk rundt meg."
Det er opp til teamene selv å bestemme hvor ofte de ønsker å være på kontoret og når de ønsker å være hjemme. Balbina Kotula, som jobber i et frontend-team som jobber med webplattformen til FINN, er innom noe sjeldnere enn Trond.
– Jeg er vel her sånn ca. 2,5 dag per uke i snitt, forteller hun, og det passer både meg og teamet mitt veldig bra. Vi justerer det etter behov.
FINN skaper mange ulike arenaer der ansatte kan møtes, enten for å lære av hverandre eller bare ha det gøy.
– Noen ytterst få eksempler på hva vi gjør er FINN frokost med faglig fokus og brettspillkvelder, sier Trond, og forrige fredag hadde vi afterwork med musikkquiz. Hele poenget med å komme inn på kontoret er jo å omgås mennesker.
Selv om Trond er på jobb fem dager i uken, sitter han på ingen måte på samme sted hver dag. I FINN har de delt inn arbeidsplassene i tre ulike soner, avhengig av i hvor stor grad man ønsker å jobbe sammen med andre.
– Vi har sonen for høy grad av samarbeid, forteller Balbina, der det er lov å prate uten å ta hensyn til andre. Du har skjermer for hybride møter tilgjengelig overalt og det er tilpasset til workshops og ideutveksling på tvers av team.
Sonen for medium grad av samarbeid har mer adskilte soner hvor teamet ikke forstyrrer andre team i like stor grad, mens den tredje sonen er viet de som ønsker å konsentrere seg alene og i stillhet.
– Teamet vårt trives best i sonen med medium grad av samarbeid, fortsetter Trond. Det er jo litt av poenget med å komme på kontoret, å jobbe sammen med teamet og utveksle ideer. Samtidig er det nå og da behov for å jobbe uten forstyrrelser, og da er det bare å ta turen opp i 6. etasje.
De ulike sonene er på ingen måte tilfeldig valgt, og ble definert av et team på tvers av FINN og eksterne eksperter som blant annet hentet inn innspill fra alle ansatte. Når sonene var definert mot slutten av fjoråret ble det gjennomført en fem uker lang testperiode. Alle team skulle jobbe i hver sone minst to ganger, og så komme med sine preferanser og innspill til endringer.
– Vi lærte blant annet at det er betydelige forskjeller på hvordan teknologer jobber sammenlignet med salgsavdelingen, sier Yvonne Seville, som er prosjektleder for endringen av lokalene. Det har vi tatt høyde for i de nye lokalene, som vi fortsatt utvikler og tilpasser. Hele poenget er å skape nok fleksibilitet til at teamene kan finne frem til det som funker best for dem.
Et overraskende resultat av testen er knyttet til sonen for lav grad av samarbeid. Man skulle kanskje tro at det er store behov for stillerom etter to år med hjemmekontor, men den gang ei.
– Vi fant ut at sonen med lav grad av samarbeid måtte være separat fra de andre, og at behovet var langt mindre enn vi kanskje trodde på forhånd, forteller Yvonne. Det viser seg at når folk kommer på jobb, så er det for å ha interaksjon med kolleger. Skal de ha det stille, holder de seg heller hjemme.
En annen viktig læring har vært at det er ikke oppsett og møbler alene som skaper bedre samarbeid mellom teamene.
"Det tydeligste med sonen for høy grad av samarbeid er ikke støynivået, men heller holdningen til de som sitter der", sier Trond.
Alle vet hva som er poenget med sonen, og det skaper riktig stemning og adferd. Møblene bidrar, men holdningen er det viktigste.
Selv i lokaler som er spesielt tilpasset ulike former for arbeid, er det viktig med pustepauser. Den pausen kan du bruke på ulike måter.
"Når jeg står fast kan jeg sende ut en melding på Slack for å få noen til å spille fussball med meg, forteller Balbina. Da får hjernen en «reset»."
– Jeg foretrekker bordtennis, uten at progresjonen min er noe å skryte av, legger Trond til.
I tillegg til en kantine som kan sammenlignes med en dugelig god restaurant, er kaffebaren et yndet samlingssted.
– Etter innspill fra noen kaffeentusiaster her på huset, ble det besluttet å investere i en helt egen kaffebar med vår egen barista, sier Trond.
I tillegg til at kaffen er god nok til at Balbina lett går forbi x antall kaffebarer på veien til jobb, har den ytterligere én dimensjon.
– Det gir en mulighet til å henge med kolleger uten å prate jobb, sier Balbina. Med såpass mange kolleger, er det lett å finne noen som har samme «vibe» som deg selv, enten det er over en kaffe, når vi spiller fussball, på en FINNfrokost, under en brettspill-samling, på afterwork eller når vi har musikkquiz.