2023-06-27
Lesetid ca 2 min
Alexandra Diem
Leder for Cloud Analytics og MLOps, divisjonen Teknologi & Innsikt på Gjensidige.
Hun er opprinnelig fra Tyskland, men kom til Norge for seks år siden. Da hadde hun allerede bodd i fem andre land, og bestemte seg for at «nomadelivet» ikke var for henne lenger.
– Jeg jobbet som anvendt matematiker innen medisin, der hverdagen i hovedsak bestod av modeller av fysiologiske prosesser i hjerne og hjerte. Tanken var å bli professor, men jeg visste at det innebar enda mer flytting, forteller Diem.
Derfor falt valget på å gjøre noe nytt, og hun trådte inn i en konsulentstilling som software-utvikler og data scientist. To og et halvt år senere gikk veien videre til Gjensidige, nærmere bestemt som leder for Cloud Analytics og MLOps i divisjonen Teknologi & Innsikt.
– Data er grunnmuren i alt Gjensidige gjør. For å kunne levere gode løsninger for kundene våre må vi evne å hensynta og håndtere data på en god måte. For oss i vårt område har skyreisen vært en stor satsning. Operasjonalisering av dataprodukter og maskinlæringsmodeller i skyen er det vi jobber med fem dager i uken, sier Diem.
Løsningene omfatter alt av «smarte ting» man gjør med data, utdyper IT-lederen. Hun viser til prognoser og beregninger av riktig pris for ulike kunder.
– Dette er løsninger som strekker seg på tvers av forretningsområdene, og som det finnes mange av. Vi sørger for at de er utviklet med høy kvalitet, er enkle å vedlikeholde og at onboarding av analytikere kan skje så smidig som mulig. Jobben vi gjør gir analytikerne i Gjensidige mer tid til å utvikle datamodellene de jobber med, som igjen sparer kunderådgiverne for tid.
Enhver dag byr på spennende problemstillinger og utfordringer, forteller Diem. Dessuten kan Gjensidige skilte med det hun beskriver som «en kultur som gjør det lett å trives».
– Fra dag én har jeg blitt tatt imot med åpne armer. I dag gikk vi i teamet en tur til butikken og kjøpte is, for så å ta en pause i sola. Andre dager skravler vi en halvtime med kaffekoppen i hånda. Disse små, sosiale avbrekkene vekk fra tastaturet tror jeg er innmari viktig, sier hun.
Som forsker var det aldri noe som het «away from keyboard» – eller AFK, om du vil. Nå har disse tre bokstavene blitt en nødvendighet for henne.
– Ettermiddag og kveld fyller jeg energilagrene, slik at jeg stiller med et friskt hode som er klart for effektiv jobbing dagen etter. Og tro meg: Jeg har erfart hvor viktig AFK er flere ganger. For hva har skjedd de gangene jeg har vært sliten, men latt være å lytte til kroppen og jobbet videre? Enda mer sliten og venstrehåndsarbeid, sier Diem og fortsetter:
– Og dagen etter må du gjøre alle oppgavene om igjen. Da er det bedre å avslutte i tide, ta arbeidet opp igjen dagen etter og gjennomføre på ordentlig vis – én gang.
I flere år har hun drevet aktivt med sykling, men nå legger hun straks (sykkel)skoene på hylla.
– Siste helgen i juni gjennomfører jeg min siste konkurranse, Jotunheimen rundt. Når de 430 kilometerne er tråkket, skal jeg dyrke hobbyer som har måttet vike for syklingen. Da blir det vindsurfing, løping, gåturer i fjellet på sommerstid, og skiturer, langrenn og randonee på vinteren.
Klatring vil hun også ta opp igjen. Og dette finner hun tid til, tross lederstilling i et av landets største forsikringsselskaper.
– Det har ikke alltid vært sånn, men nå tør jeg påstå å ha funnet en sunn balanse mellom jobb og fritid.