Velg studieretning:
Topplister arrow_right

Verdien av å tenke langsiktig

Erik Gulbrandsen, Controller konsernstruktur

Erik har på mange måter to jobber i NorgesGruppen. Den definerte delen av jobben er å være controller i konsernstrukturen, mens den andre er prosjektbasert og spenner ganske vidt. La oss begynne med det første.

- NorgesGruppen har sånn ca. 300 ulike ASer i konsernet, med blant annet et stort antall eiendomsselskaper. Når det er noen endringer i den strukturen gjennom oppkjøp, fusjoner eller fisjoner eksempelvis, er jeg involvert.

I tillegg til denne jobben, er Erik involvert i en rekke konsernprosjekter. Når man jobber på konsernnivå, er det viktig å ha et overordnet perspektiv på ting og se de lange linjene. Med 28 000 ansatte og en omsetning på nærmere 101 milliarder kroner får selv de minste endringer store utslag. De må med andre ord ikke gjøres ved et tilfeldig innfall.

- Alt fra gjennomgang av retningslinjer for firmabiler til hvilke avtaler vi har på telefoni kan gi enorme besparelser, rett og slett fordi vi er så store. Med utdanning innen økonomi og bakgrunn som revisor synes jeg det er interessant å grave seg ned i slike tall.

Andre prosjekter omfatter analyser av markedet og leverandører; analyser som ofte blir levert helt opp til styret i konsernet.

- Felles for disse analysene er at det endelige målet er å sikre at våre kunder får et vareutvalg og butikker de er enda mer fornøyde med. En av våre aller viktigste verdier er kundeorientert, og det gjennomsyrer det meste vi gjør her på huset.

Same same, but different

I de drøye to årene Erik har vært i NorgesGruppen har han hatt samme stilling, men likevel har arbeidsoppgavene endret seg stort.

- Én ting er nå at prosjektene jeg er med på er forskjellige fra gang til gang, noe jeg også kan være med å påvirke. Over tid blir man dessuten bedre kjent med kolleger, og da åpner det seg ideer og muligheter for å jobbe med nye oppgaver. I det siste har jeg eksempelvis jobbet mer og mer med business controllere og kommet tettere på forretningen og kunderelaterte prosjekter.

Den variasjonen skaper en faglig utvikling Erik setter høyt.

- Med de endringene jeg har opplevd er det lett å se for seg at jeg kan bli værende lengre enn det som er vanlig for folk på min alder. Min forgjenger i denne jobben ble her faktisk helt til han gikk av med pensjon.

NorgesGruppen har dessuten et stort internt jobbmarked, og alle ledige stillinger lyses ut på intranettet.

Langsiktige eiere

NorgesGruppen er et familieeid selskap og er i kontrast til de fleste andre virksomhetene på samme størrelse ikke børsnotert. Det har sine klare fordeler.

- Et stort pluss med langsiktige eiere som ikke må ta hensyn til kvartalsrapporter er at vi kan gjennomføre investeringer og satsinger som ikke nødvendigvis lønner seg umiddelbart. Jeg er særlig stolt over de mange initiativene innenfor bærekraft. Vi har investert i alt fra sjødroner som skal krysse Oslofjorden til noen av landets aller største anlegg for solceller.

Det er ei heller alle virksomheter som ville bygget et nytt kaffebrenneri på samme måte som NorgesGruppen.

- Når vi nå flytter vårt kaffebrenneri fra Filipstad til Vestby, er det til et av verdens mest miljøvennlige, og er allerede tildelt Norsk Energis energi og miljøpris. Klimagassutslipp reduseres med 85 % og det er brukt massivt tre i tak og bæresøyler i stedet for betong, som er langt mer forurensende. Jeg er ikke direkte involvert i disse prosjektene, men den tydelige holdningen til ansvarlighet og bærekraft smitter. Vi skal gjøre ting skikkelig i NorgesGruppen, vi skal ikke ta noen snarveier.

Akkurat den beskrivelsen er også dekkende for hvem som etter alt å dømme vil trives best i NorgesGruppen.

- Du må like å tenke langsiktig, og dermed kanskje også ha litt mer tålmodighet enn i en typisk gründerbedrift eller konsulentselskap hvor alle kniver om opprykk hvert år. Den langsiktigheten betaler seg, det er det liten tvil om.

TOPP 3 økonomi

 1. Norges Bank

Bransjebeste

 1. McKinsey & Company
 2. Schibsted
 3. NorgesGruppen
 4. Geelmuyden.Kiese
 5. PwC
 6. Nordic Choice

Klatrere økonomi

 1. Forsvaret
 2. Finansdepartementet
 3. IKEA
 4. NAV
 5. Statkraft

Årets Nykommere & Utfordrere økonomi

 1. Bain & Company
 2. Fremtind

Rangeringen økonomi

 1. Norges Bank
 2. Sparebank 1
 3. Aker Solutions
 4. PwC (PricewaterhouseCoopers)
 5. Innovasjon Norge
 6. Forsvaret
 7. Deloitte
 8. Microsoft
 9. McKinsey & Company
 10. Rolls-Royce
 11. SAS
 12. Oslo Børs VPS
 13. Finansdepartementet
 14. Utenriksdepartementet
 15. Coca-Cola European Partners Norge
 16. L'Oréal Group
 17. Nordic Choice Hotels
 18. KPMG
 19. Boston Consulting Group (BCG)
 20. Handelsbanken
 21. Aker BP
 22. Telenor
 23. Nordea
 24. Hydro
 25. Pareto Gruppen
 26. Olje- og Energidepartementet
 27. Danske Bank
 28. IKEA
 29. Finanstilsynet
 30. Schibsted Media Group
 31. NAV
 32. Tine
 33. Statistisk sentralbyrå
 34. Visma
 35. BDO
 36. Reitangruppen
 37. Statkraft
 38. Formuesforvaltning
 39. Hennes & Mauritz

TOPP 3 ingeniør

 1. Multiconsult
Se hele listen

TOPP 3 IT

 1. Google
 2. Microsoft
Se hele listen

TOPP 3 jus

 1. Politiet
 2. Wikborg Rein
 3. Utenriksdepartementet
Se hele listen

TOPP 3 humaniora

 1. Oslo Kommune
 2. NRK
 3. Utenriksdepartementet
Se hele listen

TOPP 3 helse

 1. Helse Sør-Øst
 2. Helse Vest
 3. Helse Midt- Norge
Se hele listen