Velg studieretning:
Topplister arrow_right

Verdien av å tenke langsiktig

Erik Gulbrandsen, Controller konsernstruktur

Erik har på mange måter to jobber i NorgesGruppen. Den definerte delen av jobben er å være controller i konsernstrukturen, mens den andre er prosjektbasert og spenner ganske vidt. La oss begynne med det første.

- NorgesGruppen har sånn ca. 300 ulike ASer i konsernet, med blant annet et stort antall eiendomsselskaper. Når det er noen endringer i den strukturen gjennom oppkjøp, fusjoner eller fisjoner eksempelvis, er jeg involvert.

I tillegg til denne jobben, er Erik involvert i en rekke konsernprosjekter. Når man jobber på konsernnivå, er det viktig å ha et overordnet perspektiv på ting og se de lange linjene. Med 28 000 ansatte og en omsetning på nærmere 101 milliarder kroner får selv de minste endringer store utslag. De må med andre ord ikke gjøres ved et tilfeldig innfall.

- Alt fra gjennomgang av retningslinjer for firmabiler til hvilke avtaler vi har på telefoni kan gi enorme besparelser, rett og slett fordi vi er så store. Med utdanning innen økonomi og bakgrunn som revisor synes jeg det er interessant å grave seg ned i slike tall.

Andre prosjekter omfatter analyser av markedet og leverandører; analyser som ofte blir levert helt opp til styret i konsernet.

- Felles for disse analysene er at det endelige målet er å sikre at våre kunder får et vareutvalg og butikker de er enda mer fornøyde med. En av våre aller viktigste verdier er kundeorientert, og det gjennomsyrer det meste vi gjør her på huset.

Same same, but different

I de drøye to årene Erik har vært i NorgesGruppen har han hatt samme stilling, men likevel har arbeidsoppgavene endret seg stort.

- Én ting er nå at prosjektene jeg er med på er forskjellige fra gang til gang, noe jeg også kan være med å påvirke. Over tid blir man dessuten bedre kjent med kolleger, og da åpner det seg ideer og muligheter for å jobbe med nye oppgaver. I det siste har jeg eksempelvis jobbet mer og mer med business controllere og kommet tettere på forretningen og kunderelaterte prosjekter.

Den variasjonen skaper en faglig utvikling Erik setter høyt.

- Med de endringene jeg har opplevd er det lett å se for seg at jeg kan bli værende lengre enn det som er vanlig for folk på min alder. Min forgjenger i denne jobben ble her faktisk helt til han gikk av med pensjon.

NorgesGruppen har dessuten et stort internt jobbmarked, og alle ledige stillinger lyses ut på intranettet.

Langsiktige eiere

NorgesGruppen er et familieeid selskap og er i kontrast til de fleste andre virksomhetene på samme størrelse ikke børsnotert. Det har sine klare fordeler.

- Et stort pluss med langsiktige eiere som ikke må ta hensyn til kvartalsrapporter er at vi kan gjennomføre investeringer og satsinger som ikke nødvendigvis lønner seg umiddelbart. Jeg er særlig stolt over de mange initiativene innenfor bærekraft. Vi har investert i alt fra sjødroner som skal krysse Oslofjorden til noen av landets aller største anlegg for solceller.

Det er ei heller alle virksomheter som ville bygget et nytt kaffebrenneri på samme måte som NorgesGruppen.

- Når vi nå flytter vårt kaffebrenneri fra Filipstad til Vestby, er det til et av verdens mest miljøvennlige, og er allerede tildelt Norsk Energis energi og miljøpris. Klimagassutslipp reduseres med 85 % og det er brukt massivt tre i tak og bæresøyler i stedet for betong, som er langt mer forurensende. Jeg er ikke direkte involvert i disse prosjektene, men den tydelige holdningen til ansvarlighet og bærekraft smitter. Vi skal gjøre ting skikkelig i NorgesGruppen, vi skal ikke ta noen snarveier.

Akkurat den beskrivelsen er også dekkende for hvem som etter alt å dømme vil trives best i NorgesGruppen.

- Du må like å tenke langsiktig, og dermed kanskje også ha litt mer tålmodighet enn i en typisk gründerbedrift eller konsulentselskap hvor alle kniver om opprykk hvert år. Den langsiktigheten betaler seg, det er det liten tvil om.

TOPP 3 økonomi

 1. Innovasjon Norge

Bransjebeste

 1. McKinsey & Company
 2. Schibsted
 3. NorgesGruppen
 4. PwC

Klatrere økonomi

 1. KPMG
 2. Finansdepartementet
 3. Helsedirektoratet
 4. Visma
 5. Statens vegvesen
 6. Norad

Årets Nykommere økonomi

 1. RSM
 2. Visolit

Rangeringen økonomi

 1. Innovasjon Norge
 2. Google
 3. Sparebank 1
 4. Norges Bank
 5. Forsvaret
 6. Utenriksdepartementet
 7. PwC (PricewaterhouseCoopers)
 8. Microsoft
 9. Tine
 10. Aker Solutions
 11. NAV
 12. Deloitte
 13. Finanstilsynet
 14. McKinsey & Company
 15. SAS
 16. KPMG
 17. Finansdepartementet
 18. Helsedirektoratet
 19. L'Oréal Group
 20. Visma
 21. Boston Consulting Group (BCG)
 22. Coca-Cola European Partners Norge
 23. Nordic Choice Hotels (bl.a. Clarion, Quality, Comfort)
 24. Nordea
 25. IKEA
 26. Schibsted Media Group
 27. Statkraft
 28. Arbeids- og sosialdepartementet
 29. Statens vegvesen
 30. Telenor
 31. Statistisk sentralbyrå
 32. Norad
 33. Aker BP
 34. Storebrand
 35. Hydro
 36. Olje- og Energidepartementet
 37. Pareto Gruppen
 38. Rolls-Royce

TOPP 3 ingeniør

 1. Sintef
Se hele listen

TOPP 3 IT

 1. Google
 2. Microsoft
Se hele listen

TOPP 3 jus

 1. Politiet
 2. Tingrettene
 3. Utenriksdepartementet
Se hele listen

TOPP 3 humaniora

 1. Kunnskapsdepartementet
 2. NRK
 3. Barne-likestillings og inkl.dep
Se hele listen

TOPP 3 helse

 1. Helsedirektoratet
 2. Folkehelseinstituttet
 3. Helse Sør-Øst
Se hele listen