Velg studieretning:
Topplister arrow_right

Satser på big data i industrien: – Ser etter talenter

Brede Børhaug - Produktsjef

Hva kan en skipskaptein, en brønnoperatør og en dronepilot tenkes å ha til felles? Ett svar er at de alle tre kunne dratt nytte av data fra hverandres industrier - hvis de bare hadde tilgang til dem.

I digitaliseringens tidsalder skorter det ikke på data. Et moderne skip kan ha mer enn 10 000 sensorer. De genererer enorme datasett over alt fra erosjon i rørledninger til temperaturer i havstrømmene.

Men mens vi som forbrukere for lengst har akseptert at vi utallige ganger daglig deler data med apper, tjenesteleverandører og andre aktører som vil forbedre livene våre, er det litt annerledes i industrien.

DNV GL vil gjøre noe med akkurat det.

– Et hovedproblem har vært tillit. Tillit til både kvaliteten på data, og tillit til å skulle dele data med andre. Derfor har det vært viktig med selskaper som har en tillitsposisjon, sier Brede Børhaug i DNV GL.

– Vi har alltid holdt data for kundene våre - og sørget for at de som skal ha tilgang, får det. Det er ikke nytt. Det nye er at digitaliseringen gjør at det kan skje raskere, sømløst og i mye større omfang enn noen gang før, slår han fast.

Dette er Veracity

Dataplattformen som DNV GL har utviklet for å kunne fasilitere for trygg oppbevaring, analyse og deling av data i industrien, heter Veracity.

Her jobber Børhaug som product manager for Veracity for developers, og han forteller at plattformen er inne i en fase i sterk vekst. Dette gjør også at de nærmest konstant har døren åpen for de riktige talentene.

– Vi ser alltid etter folk med den kompetansen som kreves for å løse de komplekse oppgavene Veracity har tatt på seg, sier han.

Økosystem

– Enkelt sagt kan du tenke på Veracity som smartelefonen din og det økosystemet som er bygget rundt den, med operativsystem, masse ulike apper og skytjenester, beskriver Børhaug.

Overført til industriell sammenheng innebærer det at Veracity sørger for å koble industrier og aktører sammen, fasiliterer for håndtering, kontekstualisering, analyse og deling av data . Alle tilganger styres av dataeier, mens Veracity viderefører DNV GLs tradisjonelle tredjepartsrolle ved å garantere for tryggheten ved bruk av plattformen.

Og slik kan man altså tenke seg at kapteinen, dronepiloten og brønnoperatøren faktisk kan finne løsninger på sine problemer ved hjelp av innsikt fra de andre fagfeltene, tilgjengeliggjort gjennom plattformen.

Spisskompetanse

Over de siste par årene har Veracity blitt tatt i bruk av mange selskaper i tillegg til å være en viktig del DNV GLs innovasjon og tjenesteleveranse.

Selve plattformen er bygget på Microsoft Azure, og Børhaug forteller om et unikt samarbeid med noen av de fremste teknologimiljøene i verden hos nettopp Microsoft i Seattle.

– Det å kunne jobbe så tett med en av de aller største markedsaktørene innen datateknologi, er ganske eksklusivt, sier produktsjefen.

Hos utviklere ser Børhaug og Veracity etter de som evner å bygge funksjonalitet og overflater som gjør at selv «bestemor» kunne bruke dem, samtidig som man på baksiden bygger verktøy som er best i klassen på akkurat det den enkelte kunden driver med.

Og det kan være så mangt.

Konstant optimalisering

Et case Børhaug trekker frem er software og analyseselskapet Arundo, som gjennom Veracity tilbyr både transport av data fra for eksempel skip, og software for å analysere dem.

– To helt konkrete eksempler på det man kan hente ut er data på drivstoffbesparelse, og hvordan man kan kutte kostnader ved å finne optimal timing for vedlikehold, sier Børhaug.

– Det dreier seg mye om konstant optimalisering av drift, men man kan også bruke Veracity for å finne helt nye businessmodeller.

Totalpakke

Børhaug fremhever at noe av styrken i Veracity er nettopp at den åpner for å koble store tunge industriaktører tett sammen med oppstartsselskaper.

– Vi er ikke opptatt av å ta ende til ende i dette markedet. Veracity gjør at man kan teame opp med de som er gode på de ulike tingene, og så leverer vi en totalpakke til kundene gjennom plattformen. Slik spiller man hverandre gode.

Vil du bidra til å sikre liv, verdier og miljø? Les mer her.

TOPP 50 IT

 1. Google
 2. Microsoft
 3. Forsvaret
 4. Bekk
 5. Telenor
  B
 6. Infocard 1 desktop
 7. Infocard k mobile
 8. IBM
 9. Capgemini
 10. Accenture
 11. Aker Solutions
 12. Datatilsynet
 13. Cisco Systems
 14. Bouvet
 15. Knowit
 16. Visma
 17. Infocard 2 desktop
 18. Infocard 2 mobile
 19. ATEA
 20. Funcom
 21. Telia Norge
 22. Forsvarets forskningsinstitutt
 23. Itera
 24. Schibsted Media Group
 25. Hydro
 26. Infocard 3 desktop
 27. Infocard b mobile
 28. Making Waves
 29. Oracle
 30. Computas
 31. Sparebank 1
 32. Sintef
 33. Hewlett Packard Enterprise
 34. Nordea
 35. Tine
 36. Forsvarsmateriell
 37. Infocard 4 desktop
 38. Infocard 4 mobile
 39. Statnett
 40. Capra Consulting
 41. Opera Software
 42. Oslo Børs VPS
 43. Nets
 44. Storebrand
 45. Avanade
 46. CGI
 47. BearingPoint

Bransjebeste

 1. Telenor

Klatrere IT

 1. Capgemini
 2. Sparebank 1

TOPP 50 økonomi

 1. PwC (PricewaterhouseCoopers)
  B
Se hele listen

TOPP 50 ingeniør

 1. Multiconsult
  B
Se hele listen

TOPP 50 jus

 1. Politiet
 2. Utenriksdepartementet
 3. Wikborg Rein
  B
Se hele listen

TOPP 50 humaniora

 1. Oslo Kommune
 2. NRK
 3. Barne-likestillings og inkl.dep
Se hele listen

TOPP 50 helse

 1. Helse Sør-Øst
 2. Helse Vest
 3. Leger uten grenser
Se hele listen