Velg studieretning:
Topplister arrow_right

«Fra selskapsdans til algoritmer»

ABB er et globalt ledende teknologiselskap med nærmere 150 000 ansatte verden over. De jobber med svært mye som er elektrifisert, automatisert og digitalisert. Om det finnes strøm og styring – så jobber de trolig med det!

Tidligere selskapsdanser Matko anser seg selv som en «typisk nerd». Han har doktorgrad i maritim kybernetikk fra universitetet i Zagreb og etter ni år i akademia i Kroatia skulle hans spesialisering resultere i et jobbtilbud fra ABBs marine- og havnevirksomhet i Norge. Dansingen ble byttet ut med algoritmer, og det er han glad for. De passer nemlig ennå perfekt for han, seks år senere. Men hva gjør man egentlig som leder for forskning og utvikling?

- I Marine and Portsjobber vi med mye som har strøm inni seg. På min avdeling jobber vi med utvikling og integrasjon av elektrisk utstyr i skip for framdrift. Folk flest tenker på forbrenningsmotor og propell når de tenker på moderne skip, men elektrisk framdrift av båter og skip er en utrolig viktig del av den moderne, maritime næringen. Vi installerer våre elektriske systemer på cruiseskip og båter i olje og gassindustrien, og vi har en sterk markedsposisjon. Vi jobber for eksempel også med å elektrifisere ferger i Norge, helst med nullutslipp.

Marineindustriens Tesla

Matkos team består av høyt utdannede, faglig dyktige mennesker fra hele verden som jobber tett sammen for å tilby tjenester som på bransjespråket kalles «turn-key».

- Vi leverer komplette systemer, noe som betyr at kunden i praksis kun behøver å trykke på èn knapp for at båten skal gå. Dette innebærer utvikling og installasjon av elektriske motorer, generatorer og batterier, der hjertet til hele systemet er frekvensomformere. I tillegg til utstyr utvikler vi algoritmer for å sikre at alle ledd i leveransen jobber sammen. Kolleger i Sverige og Kina leverer også løsninger til havner, som består av systemer for håndtering av for eksempel kraner og containere. Du kan si at vi har ansvar for hele verdikjeden, og vi liker å si at vi leverer fra «bro til propell», på samme måte som Tesla har ansvar fra «pedal til hjul».

Nyskapning

I ABB får du mye frihet til å tenke nytt, du får ta mye ansvar, og toppen av kransekaken er at om det er kundeverdi i noe, finnes det resurser til å jobbe med saken.

- Det som gjør det ekstra givende å jobbe i ABB er at vi har mye eierskap til produktutvikling. Dette fordi mange av produktene kundene etterspør ikke eksisterer, og vi må utvikle dem selv. Dette kan by på utfordringer, men vi har en stor ingeniør- og teknologiavdeling som begge sitter på enorm kunnskap. Når støtte fra ledelsen i form av finansielle midler kommer i tillegg, er utfordringer positive fordi vi løser dem sammen.
 

Fremtidsrettet på flere plan

ABB er en av de første som entrer markedet med utslippsfrie løsninger. Nylig har de iverksatt testing av brenselceller som hovedenergikilde til framdrift av skip.

- Ved å benytte oss av brenselceller, eller Fuel cells,til å skape elkraft ombord har vi muligheten til å kjøre helt utslippsfritt, ettersom brenselceller kun slipper ut vann.

I tillegg jobber ABB mye med autonom shipping ved hjelp av kunstig intelligens, sensorsystemer og kommunikasjonsteknologi, og innsamling av data om bruken og optimaliseringen av skip.

- Vi har installert datainnsamlingssystemer på alle skip vi leverer systemer til globalt, som betyr at vi kan ha mulighet for å samle inn store mengder data om hvordan skipene brukes. Dermed kan vi følge om skipene kjøres mest mulig miljøvennlig, og om det i tillegg er gunstig for rederiene. Vi tilbyr utrolig mange spennende muligheter for elkraftingeniører, utstyrsingeniører, kybernetikkingeniører og de som vil jobbe med data og analyse. Det er noe her for veldig mange!

Og det er ikke bare avanserte tekniske løsninger de jobber med. De har det også veldig morsomt sammen.

- Vi reiser også på turer sammen, eller gjør noe sporty. Sist dro vi på skitur! Mine eldre kollegaer sier ofte at «her bygger vi langsiktige forhold», og det har de rett i. Selv de som har begynt å jobbe andre steder holder kontakten. Du kan vel egentlig si at vi har en uoffisiell alumniorganisasjon i ABB. Vi holder sammen ennå.

TOPP 50 ingeniør

 1. Multiconsult
  B
 2. Innovasjon Norge
 3. Sintef
 4. Aker BP
 5. Google
 6. Statens vegvesen
  B
 7. Infocard 1 desktop
 8. Infocard k mobile
 9. Statkraft
  B
 10. Sweco
 11. Aker Solutions
 12. Veidekke
  B
 13. Asplan Viak
 14. NVE
 15. Rambøll
 16. COWI
 17. Skanska Norge
 18. Infocard 2 desktop
 19. Infocard b mobile
 20. Hydro
 21. Forsvarets forskningsinstitutt
 22. Tine
 23. Bane NOR
 24. Forsvaret
 25. ConocoPhillips Norge
 26. Lundin Norway
 27. Statnett
 28. Rolls-Royce
 29. Infocard 3 desktop
 30. Infocard 3 mobile
 31. Olje- og Energidepartementet
 32. Helsedirektoratet
 33. Microsoft
 34. Yara
 35. Orkla
 36. Forsvarsbygg
 37. Utenriksdepartementet
 38. McKinsey & Company
 39. Infocard 4 desktop
 40. Infocard 4 mobile
 41. Norad
 42. Kongsberg Automotive
 43. Subsea 7
 44. IKEA
 45. ExxonMobil
 46. DeepOcean
 47. Jotun
 48. Odfjell Drilling
 49. Statistisk sentralbyrå

Bransjebeste

 1. Equinor
 2. Multiconsult
 3. Sintef
 4. Statens vegvesen
 5. Statkraft
 6. Veidekke
 7. Wilhelmsen Group

Klatrere ingeniør

 1. AkerBP
 2. DeepOcean
 3. IKEA
 4. Orkla
 5. Tine

TOPP 50 økonomi

 1. Innovasjon Norge
 2. Google
Se hele listen

TOPP 50 IT

 1. Google
 2. Microsoft
Se hele listen

TOPP 50 jus

 1. Politiet
 2. Tingrettene
 3. Utenriksdepartementet
Se hele listen

TOPP 50 humaniora

 1. Kunnskapsdepartementet
 2. NRK
 3. Kulturdepartementet
Se hele listen

TOPP 50 helse

 1. Helsedirektoratet
 2. Folkehelseinstituttet
 3. Helse Sør-Øst
Se hele listen